AKTUELNO

Otvaranjem Poglavlja 9 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i potpisivanja pretprsitupne pomoći IPA 2018. od 179,1 miliona evra, Brisel je poslao pozitivan signal Srbiji da se na nju računa kao na ozbiljnog kandidata, ocenila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je, gostujući u Novom jutru, istakla da će to biti od velikog značaja za građane Srbije, kao i za našu privredu.

- Mislim da je Brisel juče poslao pozitivan signal Srbiji da se na nas računa kao na ozboljnog kandidata koji zadržava dinamiku u pretpristupnom procesu. Otvaranje svakog poglavlja pokazuje da ulazimo duboko u reforme, što mislim da je veoma važno - rekla je ministarka.

Istakla je da je dobro što je Srbija u svim okolnostima kada se mesecima priča da nema proširenja, uspela da otvori Poglavlje 9.

- Čitav kontekst prema politici proširenja već duže vreme nepovoljan je i u tom smislu je zaista se mora biti maliciozan da se ne pohvali ono što je Srbija juče uradila - rekla je Joksimović, podesetivši da se Poglavlje 9 odnosi na sektor finansijskih usluga. Prema njenim rečima, što se tiče potencijalni investitora, građana, korisnika bankarskih usluga, osiguravajućih društava, tržisnog kapitala, investicionih fondova, na potpuno isti način biće regulisana njihova ponuda na tržistu i set usluga koje pružaju garađanima onako kako je to predviđeno za građane EU.

- To podiže konkurenciju koja može dati bolju ponudu, a štitimo korisnike time što nudimo set usluga kao građanima u EU – istakla je Joksimović.

Ona je kazala da je otvaranje Poglavlja 9 pokazalo da su sve reforme koje je vlada preuzela u prethodnom periodu donele konkretne pomake u stabilizaciji makroekonomskih i makrofinansijskih okvira u zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Otvaranje poglavlja je priznanje dosadasnjih uspeha reformi, ali istovremeno i ulazak u novi paket reformi koji će direktno doneti koristi i privedi i građanima - rekla je ministarka.

Ona je navela da su evropske integracije prioritet za Srbiju i da se to ne menja. Joksimović je istakla da je Vlada Srbije, odnosno predsednik Aleksandar Vučić postavili balansiranu i i odgovornu poziciju Srbije u međunarodnim odnosima i da širimo koaliciju prijateljstava.

Podsetila je i da potpisivaje pretprsitupne pomoći IPA 2018. od 179,1 miliona donosi velike koristi za građane budući da će taj novac između ostalog biti opredeljen za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, preduzetništvo zasnovano na inovacijama, unapređenje eneregetske efikasnosti u mnogim ustanovama...

- To su važne i konkretne stvari i moramo nastaviti ovim putem u cilju boljeg života za građane - zaključila je Joksimović.

#Jadranka Joksimović

'